18 Aralık 2008 Perşembe

Renklerin Düellosu

Star TV de canlı yayında izlediğimiz Gökçek-Kılıçdaroğlu Buluşmasının Melih Gökçek'in çirkefliğinin hat safhada olduğu kısmıyla ilgilenmeyeceğim, zira bu beklediğimiz birşeydi ve fakat yine de bazen ağzımın, kendisinin sergilediği tavırlara ve pişkinliğine (kendisini tanımama rağmen) büyük bir şaşkınlıkla bir karış açık kalmasına engel olamadım, belirtmeden geçemedim. Gelelim asıl konuya..

TV'de ikisini gördüğümde, dikkatimi çeken ilk şey kravatları idi. Dikkat ettiniz mi seçilen renklere? Bakınız..


"Mavi ve Kırmızı". Renkleri ve asıl anlatmak istediklerini farkettiniz mi?

İnsan duygularının renklerle ifade edilmesinin, bir iletişim biçimi olduğu artık tartışılmaz bir gerçek, her rengin insanlar üzerinde değişik psikolojik etkisinin olduğu da..Genellikle seçim dönemlerinde siyasetçilerin, seçim kampanyaları için ayrılan bütçenin hemen hemen yarısının, giyeceği gömleğin renginden, gömleğin kolunu nasıl kıvıracağına kadar verilecek mesaja göre karar veren iletişim danışmanlarına gitmesinin de en önemli sebebi beden dili ve özellikle seçilen renklerin insan psikolojisini büyük ölçüde etkileme gücü ve altında barındırdığı simgesel anlamlar.

Bakınız Kılıçdaroğlu'nun düelloya çağırdığı Gökçek, hakkındaki yolsuzluk iddialarına, pişkin ve manasız gülümsemelerinin yanında (ki onların altında da psikolojik etkiler yatmakta) kendisi için tercih edilen mavi kravatı ile cevap vermeye çalışmış çünkü mavi iletişimde güvenin, rahatlık ve huzurun rengidir. Aslında Gökçek şunu demek istiyor; akıl almaz ve alelade de olsa hakkımda yapılan yolsuzluk iddialarına inanmayın, bana GÜVENİN! ama renkler ilahi bir etki yaratamıyor ve bu sefer beden dili ele veriyor kendisini, aslında hiç rahat ve huzurlu olmadığını sinirini yatıştırmak için kullandığı manasız gülümsemelerinden anlayabiliyoruz, ee renklerin gücü de bir yere kadar tabi!

Bakınız Kılıçdaroğlu'na. Seçilen renk, iletişimde etkisi en kuvvetli renk olan kırmızı. Kırmızı renk aktif, girişken, önderlik, zafer ve güçlülük özelliklerini temsil eder. Yıkıcı bir görünüm sergilemek isteyen Kılıçdaroğlu iddialarına ve belgelerine kırmızının gücünü de katmak istemiş anlaşılan. İddiaları savururkenki sakinliğini de kırmızının hareket ve kışkırtıcılık özellikleri ile biraz olsun kırmadı mı sizce?

Uğur Dündar'da tarafsız bölge olmasının (aslında öyle olmadığı açık olsa da) verdiği sorumlulukla belki de erguvan kırmızısına yakın ve oldukça yumuşak tonda bir kravat seçerek ağırbaşlılığını ve dengeli olma özelliğini desteklemek istemiştir :)

Oldukça rahatsız edici ve tartışma denemeyecek kadar kötü bir programdan elde ettiğim zevkli çıkarımlardı bunlar...

Paylaştım mutluyum :)


5 yorum:

Süleyman EREKE dedi ki...

Sayın Nursel Dokuzlar;

Size bir konuda ulaşmam gerekiyor. Mail adresinizi rica edebilir miyim?
suleyman.ereke@proximityistanbul.com
Saygılarımla.

Ali R. Babaoğlan dedi ki...

Güzel bir yazı olmuş Nursel, hiç dikkat etmemiştim renklere. Tebrikler :)

Nursel Dokuzlar dedi ki...

Teşekkür ederim Ali, "like" isterim :)

Eren Baydemir dedi ki...

mavi renk ayrıca masumiyetin rengi. dolayısıyla abd başkanları genellikle ırak'a girdiklerini açıklarken hep mavi kravat takıyorlar, halka seslenişlerde genellikle de takarlar. bill clinton, oval ofis skandalından sonra yanlış ifade verdiği için halktan özür dilerken de mavi kravat takmıştı...

Nursel Dokuzlar dedi ki...

Eren, renklerin dili :)